Hoe AI mijn wereld heeft overgenomen

Toen ik 16 was bouwde ik al wel eens een website, een beetje leren photoshoppen, leuk, maar niet echt nuttig. Ik vind het nu nog steeds leuk om dingen te automatiseren. Ik maak liever een spreadsheet dan tien keer dezelfde berekening op een rekenmachine. 

Ontmoeting met ChatGPT

Ik heb bij Malmberg een ronde mogen meemaken waarbij ik als auteur meewerkte aan een nieuwe editie van een lesmethode. Later, toen ChatGPT beschikbaar kwam was het eerste wat ik wilde weten: kan AI dat werk voor mij makkelijker maken?

AI Thomas Kleppe Newton

Ik gebruikte als eerste prompt: “Leg uit wat een ontledingsreactie is.” De tweede prompt: “Schrijf een uitleg over het begrip ontledingsreactie en schrijf drie controlevragen”. Er verscheen zowaar iets op mijn scherm en het zou zo in een lesboek passen. Mijn aandacht was gegrepen.

Verdieping

Bij de start op mijn nieuwe werk had ik geen bestaande lesmaterialen. Die lesmaterialen ben ik gaan maken met ChatGPT. Dat proces kwam pas echt op stoom toen gpt-4 beschikbaar kwam. Een beslissend moment kwam met de uitdaging om lesmateriaal te creëren. Ik probeerde de volgende set prompts: “Geef mij een toets over het onderwerp druk bij het vak natuurkunde.”

Het resultaat was teleurstellend: alleen maar simpele vragen over de betekenis van begrippen.

Gelukkig had ik bij Malmberg enige kennis opgedaan over het ontwikkelen van een goede toets en kon ik mijn prompt verbeteren:
“Geef mij een toets over het onderwerp druk bij het vak natuurkunde en verdeel de vragen over de taxonomie van Bloom, geef 25% onthouden, 25% begrijpen, 40% toepassen 10% analyseren.

Ook hier was het resultaat weer verbluffend, je kunt ChatGPT heel goed bijsturen en met de juiste input (prompt) is de eigen creativiteit de enige grens.

Dit was weer een kantelmoment. Met gpt-4 en de juiste prompt kun je dus gewoon complete toetsen maken. De kunst van het prompten kun je leren door één proces heel goed voor elkaar te willen krijgen. Het onderzoeken van zo’n proces kost aardig wat tijd. Ik heb de toets over druk wel tien of twintig keer op mijn scherm zien verschijnen in verschillende verschijningsvormen. Dat heeft me best wat tijd gekost, maar nu ik weet hoe ik een toets uit ChatGPT haal bespaar ik mezelf veel werk. Ik heb mijn studenten gevraagd wat zij van de toetsen vonden. In de toets zaten drie soorten vragen: door ChatGPT verzonnen (de eerste 20), door mij verzonnen en gekopieerd uit het lesboek (de laatste 20). De feedback was een eye-opener: “Die eerste 20 vragen waren goed, de laatste vijf waren onduidelijk en veel te moeilijk. Tijdens het nakijken bleken de ChatGPT vragen prima te gebruiken om studenten te toetsen. Het was wel wat confronterend, maar mijn eigen werk had inderdaad een stuk beter gekund, daar moest ik de studenten gelijk in geven. Dit moment deed mij inzien dat AI enorme potentie heeft om docenten te ondersteunen en het werk beter (en dus leuker) te maken.

 

Uitbreiding

Een aantal weken/maanden heb ik alles, tot in het absurde, met ChatGPT gedaan. Bij alles wat ik deed en iedereen met wie ik sprak dacht ik: “Hoe zou AI hier bij kunnen helpen?” Een haakpatroon voor oma? Gaan we proberen – er kwam een haakpatroon, maar die snapte oma niet. Stukje schrijven voor de MLI? Goh, dat spaart een hoop moeite. Mailtje schrijven? Liever niet. Gedachten structureren? Ja graag. En het allerleukste: leren programmeren. Daarover later een ander artikel.

Tot nu toe ging dit hele stuk over ChatGPT, maar die andere vorm van generatieve AI is ook wel erg leuk (zie afbeelding). De combinatie tussen deze twee laat mij boven mezelf uitstijgen. Bedenk eens met ChatGPT een mooie metafoor voor iets waarover je iets wil zeggen. In mijn geval: masteronderzoek. ChatGPT gaf een mooie metafoor met een mozaïek van vogels, midjourney maakte er een prachtig beeld van. Natuurlijk was het fijn geweest om met een echt mens een hele avond over metaforen te discussiëren die een echte schilder dan voor mij op doek zou zetten. Maar zonder de generatieve AI had ik geen metafoor bedacht, maar gewoon een plaatje van een vliegtuig voorop gezet. Expressie was nog nooit zo laagdrempelig – zelf voor iemand die niet kan tekenen.


Conclusie

Mijn lessen bereid ik voor met AI, ik schrijf gpt-gebaseerde programma’s samen met ChatGPT, ik maak afbeeldingen in presentaties en geef workshops over AI voor docenten. Intussen krijgt mijn projectje om het hele Nederlandse onderwijs aan de AI te krijgen aardig vorm. Mensen zijn bang dat AI de wereld over gaat nemen, maar mij wereld is al overgenomen door AI – en daar ben ik maar wat blij mee.

Ontdek alle workshops

Workshop Basis ChatGPT

Ontdek de kracht van generatieve AI en ChatGPT. Ontwikkel direct toepasbare lesmaterialen en begrijp de ethische grenzen van AI in het onderwijs.

Workshop Formatief Handelen

Samen Formatief Handelen effectief in de praktijk leren toepassen met behulp van het Mastery Learning model. Ontdek hoe je snel en efficiënt lessen kunt ontwikkelen die je studenten en leerlingen zullen boeien.